Aalborg Forsyning vil gå forrest i forsøg på at erstatte råolie

Aalborg forsyning arbejder i tæt samarbejde med Aalborg Universitet og en række private- og offentlige virksomheder på at etablere et HTL-anlæg, som skal omdanne spildevandsslam og organisk husholdningsaffald til bio-olie.


Aalborg Forsyning er stedet, hvor det nye HTL-anlæg etableres. Foto: Clara Jermiin Kiersgaard.

Af Calle Vangstrup

Aalborg Forsyning vil etablere et HTL-anlæg, som skal omdanne spildevandsslam og organisk husholdningsaffald til bio-olie. Udover at omdanne affaldsprodukter til bio-olie, bliver der også dannet en række biprodukter, blandt andet fosfor, som kan bruges til at gøde marker.

Lasse Rosendahl er professor ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, og har forsket i HTL teknologien. Ifølge ham simulerer HTL-anlægget den naturlige proces, hvorved olie dannes. Men da bio-olien bliver skabt af organisk affald i stedet for at blive trukket op af undergrunden, er den CO2 neutral.

”Bio-olien er CO2 neutral, da den laves af spildevand og slamd, som er et restprodukt,” siger Lasse Rosendahl, professor ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.

Efter man har produceret bio-olien, kan den raffineres så den kan bruges til fly, containerskibe, lastbiler og personbiler. Men før den ender i tanken på flyet eller bilen, så skal den betales.

”For et par år siden var prisen på en tønde rå olie højere, hvis prisen var sådan i dag, ville bio-olien kunne konkurrere med den fossile olie, men det er jo en politisk beslutning, hvis der laves en mindre afgifts reduktion på bio-olien, ville den også i dag kunne konkurrere med fossil olie,” siger Lasse Rosendahl, professor ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.