Extinction Rebellion Aalborg: “kommunen bør erklære undtagelsestilstand som følge af klimakrisen”

Området omkring Limfjorden kan risikere at blive oversvømmet som følge af klimaforandringerne ifølge DMI’s nye klima-atlas. Hos klimaaktivistgruppen Extinction Rebellion Aalborg mener man, at kommunen bør erklære undtagelsestilstand som reaktion på klimakrisen. 

Klimaforandringerne vil om 100 år medføre en middel-vandstandsstigning på op til en halv meter i Limfjorden. Aktivistgruppen Extinction Rebellion Aalborg mener slet ikke, at kommunen fokuserer nok på at få bremset udviklingen. Foto: DMI

Af Janê Gad Akrawi

Området omkring Limfjorden vil blive sat under vand, hvis klimaforandringerne ikke standses. Det viser nye tal fra DMI. 

Hos Extinction Rebellion Aalborg er man især bekymret for vandstandsstigningerne ved stormflod. Det er der god grund til at være, mener Torben Larsen, der er professor hos Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet og tilknyttet forskningsgruppen for Byens Vand. 

“Jeg bekymrer mig meget for de ekstra høje vande, der kommer ved stormflod, for de bliver jo også kraftigere. Og så kommer nærområderne ved Limfjorden, der ligger lavt, til at blive oversvømmet,” siger Torben Larsen, der er tilknyttet forskningsgruppen for Byens Vand hos Aalborg Universitet. 

Demonstration skal sætte fokus på vandstandsstigningerne  

Extinction Rebellion er en international klimaaktivistisk organisation, som blandt andet er kendt for at benytte sig af civil ulydighed og happenings for at sætte fokus på klimaudfordringerne. Deres Aalborg afdeling er ved at planlægge en demonstration i byrådssalen, som skal fungere som en påmindelse til byrådet om at huske klimakrisen, når de forhandler budgettet for næste år. 

“Vi ønsker os en mere alsidig klimaindsats, hvor man både begrænser krisen og forbereder samfundet på konsekvenserne af den. Og det er kommunen ikke gode nok til,” siger Astrid Budolfsen fra Extinction Rebellion Aalborg.

Demonstrationen, som vil finde sted den 21. oktober i byrådssalen, skal sætte fokus på vandstandsstigningerne i Limfjorden, som sker på grund af klimaforandringerne. Ifølge Astrid Budolfsen er det vigtigt for Extinction Rebellion at illustrere, at klimakrisen kommer til at påvirke alle på kloden. 

Undtagelsestilstand for klimaet?

Astrid Budolfsen fra Extinction Rebellion mener ikke, at Aalborg Kommune generelt lever op til deres ansvar, når det kommer til klimaet. 

“Jeg mener, klimakrisen er et systematisk problem med samfundet. Som en del af det system bør kommunen bære deres del af skylden og af ansvaret og erklære undtagelsestilstand,” siger Astrid Budolfsen fra Extinction Rebellion. 

Byrådsmedlem Lasse Frimand Jensen fra Socialdemokratiet, der er medlem af Miljø- og Energiudvalget, er enig i, at kommunen ikke gør nok for at afværge klimakrisen. Men han mener ikke, at det er nødvendigt at erklære undtagelsestilstand.

“Det er en meget kritisk situation, vi står i, og vi har fokus på den hele tiden. Men det er lidt for drastisk at erklære undtagelsestilstand,” siger Lasse Frimand Jensen (A), byrådsmedlem i Aalborg Kommune og medlem af Miljø- og Energiudvalget. 

Vandstandsstigninger er ikke til diskussion 

Ifølge Torben Larsen er det ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt der kommer stigninger i vandstanden på grund af klimakrisen, men nærmere om hvor voldsomme de bliver. 

“Hvis vi bliver ved med at leve, som vi gør, kommer der nogle konsekvenser, som vi bliver nødt til at tilpasse os. Og så kan man godt blive nødt til at opgive de arealer, som vil blive oversvømmet,” siger Torben Larsen, der er tilknyttet forskningsgruppen for Byens Vand hos Aalborg Universitet.