Ny kampagne sætter fokus på danskernes cybersikkerhed

Behovet for digital dannelse er stigende. En ny kampagne sætter fokus på digital dannelse og afholder events i hele landet. Blandt andet ”Cybersikkerhed I Børnehøjde”, d. 12 oktober i Nordkraft, Aalborg.

Af Astrid Høyer Bom

Alane i første halvår af 2019 modtog politiet flere end 12.000 anmeldelser af IT-relaterede økonomisk kriminalitet (Kilde: sikkerdigital.dk)
Foto: Astrid Høyer Bom

I oktober måned er der fokus på cybersikkerhed blandt danskerne. ”Et klik kan ændre alt”, hedder kampagnen, der er blevet skudt i gang af Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner i samarbejde med Politiet og Finans Danmark kampagnen. Kampagnen startede den 7. oktober og formålet er at gøre danskerne bevidste om deres adfærd på internettet.

Behovet for forebyggelse bliver kun større, ifølge Andreas Lieberoth, der er forsker i pædagogisk psykologi ved Århus Universitet.

”Vi er jo hele tiden digitale, og hver eneste lille klik, vi laver, kan potentielt forbinde vores oplysninger til nogle, der ikke nødvendigvis vil os det bedste”, siger Andreas Lieberoth.

Vi vil altid skulle forberede os på digitale svindlere
Forskning viser, at det især er når vi kører på autopilot, at vi lader os narre, hvilket vi for det meste gør, når vi færdes på de digitale medier.

”Der vil hele tiden være et behov for, at man forebygger og holder sig opmærksom på de nye kanaler, som svindlen kan komme fra,” siger Andreas Lieberoth.

Udover at kampagnen ”Et klik kan ændre alt” folder sig ud gennem lærerige videoer på Sikkerdigital.dk, vil der foregå en række events rundt omkring i hele landet, bl.a. i kulturhuset Nordkraft, Aalborg d. 12 oktober, hvor der sættes fokus på at klæde børn på til at færdes på internettet.

I Aalborg kommune starter forebyggelsen i 2. klasse
Skolerne i Aalborg oplever også en stigende nødvendighed for digital dannelse og har siden 2016 undervist børnene i 2,4,6 og 8 klasse ud fra læringsmateriale, der er udarbejdet sammen med Center for Digital Pædagogik. Undervisningen handler ikke kun om sikkerhed, men også om god opførsel, brug af sociale medier og billeddeling. ”Vi opfordrer desuden skolerne til at bruge det her materiale som en minimumsindsats, og ser rigtig gerne, at der bliver suppleret med ekstra læring,” siger Bjarne Jensen, der er SSP-konsulent i skoleforvaltningen.