Regionen vil ikke opdatere forældet hjerteløbersystem

Regionen nægter at udskifte det nuværende hjerteløbersystem, fordi alternativet, TrygFondens hjerteløberapp, blandet andet ikke kræver, at de frivillige hjerteløbere har ren straffeattest.

Af Clara Vestergaard

Region Nordjyllands nuværende SMS-system har cirka 1300 hjerteløbere tilknyttet, men flere områder i regionen bliver ikke dækket. Foto: Scanpix

Hjerteløbersystemet i Region Nordjylland er forældet. Det siger Otto Bernth Petersen, som selv er hjertepatient og siden 2017 har kæmpet for, at regionen indfører TrygFondens hjerteløberapp som alternativ til det nuværende SMS-system.

Ifølge tal fra TrygFonden har en person med hjertestop, der først får hjælp når ambulancen kommer, tre procent chance for at overleve, mens en person, som får hjælp fra en hjerteløber, har 12 procents chance for overlevelse.

Huller i systemet
Ifølge Otto Bernth Petersen er der mange mangler i systemet. Den vigtigste er, at det ikke er koblet op på GPS, men derimod på folks hjemadresse. Derfor tager systemet ikke højde for, hvor hjerteløberne befinder sig på tidspunktet for hjertestoppet.

”Det, der er et problem er, at en person, der for eksempel er tilmeldt ude i Havbro, som pendler til Aalborg for at arbejde, ikke vil blive tilkaldt til et hjertestop inde i Aalborg. Det er sgu da et problem så det vasker,” siger Otto Bernth Petersen

På nuværende tidspunkt er der godt 50 SMS-hjertestopgrupper med i alt 1300 tilmeldte hjerteløbere i region Nordjylland. Disse befinder sig dog primært i regionens yderområder, hvor der normalt er lang responstid. Men ifølge Otto er der også brug for hjerteløbere i områder med hurtigere responstid.

Han argumenterer for, at hvis regionens system fungerer i udkantsområderne, kan det fortsætte parallelt med TrygFondens tilbud.

”Hvis jeg dratter om herinde i byen, hvor der ikke er nogle tilbud, så har vi da behov for den der app,” siger Otto Bernth Petersen.

Tryghed for regionens borgere
Ifølge Mogens Ove Madsen (S), som er formand for Akut- og praksisudvalget i region Nordjylland, er grunden til, at regionen ikke har benyttet TrygFondens tilbud, blandt andet borgernes sikkerhed. Regionen vil gerne sørge for, at dem, der dukker op til et hjertestop, er tjekket igennem, har modtaget undervisning i genoplivning og har en ren straffeattest.

”Det skal være trygt for borgerne at benytte sig af tilbuddet,” siger Mogens Ove Madsen.

For Mogens Ove Madsen virker TrygFondens system lidt for anarkistisk.

”Alle og enhver kan tilmelde sig tilbuddet, og man ved ikke hvem de er, og hvad de kan finde på. Jeg føler mig meget mere tryg ved, at jeg ved hvem vi sender ud,” siger han.

Men det giver Otto Bernth Petersen ikke meget for. Ifølge ham er en ren straffetest ikke et problem, der kan retfærdiggøre manglen på et velfungerende hjerteløbersystem. Hvis en person vil bruge TrygFondens app kræver det, at man giver tilladelse til, at telefonens GPS kan følge med i, hvor man befinder sig.

”Det er da det dummeste, hvis man vælger at begå tyveri, og politiet får serveret gerningsstedet på et sølvfad,”

Den sikkerhed er ikke nok for Mogens Ove Madsen.

”Det der GPS, det har jeg ikke så meget fidus til, men der er ingen tvivl om, at vi har et ønske om, at vi kommer meget længere ud med ordningen. Vi vil gerne udbrede den ordning, vi allerede har, så der kommer flere kompetente hjerteløbere til, ” siger Mogens Ove Madsen.