Virtuelle lydbobler kan være fremtidens høretelefoner

Taewoong Lee fra Aalborg universitet udvikler isolerede ”bobler” af lyd, der gør det muligt for flere personer at lytte til forskellige lydspor i samme omgivelser. Ved at skabe flere små zoner af lyd der ikke forplanter sig til omgivelserne, kan to personer for eksempel se den samme film på to forskellige sprog.  

Af Rasmus Engelbrecht

Forestil dig, at du er på køretur med familien. I skal til Gardasøen. Din far vil gerne lytte til Dire Straits, din mor vil høre lydbog, og dig og dine søskende vil gerne se en film. Hvis hele familien ikke skal drukne i lyd, ville i være nødsaget til at have hver jeres sæt høretelefoner – men sådan ser fremtiden ikke ud – i hvert fald ikke hvis det står til Taewoong Lee og hans forskerkollegaer fra Audio Analysis Lab ved Institut for arkitektur og Medieteknologi.

Taewoong arbejder på en teknologi der kan gøre høretelefoner unødvendige. Ved hjælp af avanceret signalbehandling af lydbølger, kan man placere lydzoner side om side, så flere personer kan lytte til forskellige lydspor i samme omgivelser, uden at forstyrre hinanden.

”I en bil er højtalerne og inventaret fikseret, hvilket gør det nemmere at anvende teknologien. Man kan forstille sig at GPS’en kun kommunikere med føreren, eller at dem på forsædet kan lytte til musik, mens dem på bagsædet kan se en film, uden at lyden fra de to ”lydzoner” forstyrrer hinanden.”, siger Taewoong, der er i gang med at afslutte sin ph.d. på AAU. L

Lydalgoritme har flere kommercielle muligheder
Ifølge Taewoong har teknologien et stort kommercielt potentiale. Udover at kunne anvendes i for eksempel biler, kan den også bruges i biografer eller til koncerter.

”Hvis to personer ser en film på den samme skærm, hvor den ene sidder til højre og den anden sidder til venstre, vil de, med hjælp fra denne teknologi, kunne høre filmen på to forskellige sprog”, siger han.

Inddelingen af lydzoner kan også være med til at mindske støj og forstyrrelser på festivaler. Med den her teknik kan man fokusere lyden imod publikum, og dæmpe den i andre områder, så man for eksempel kan mindske larm fra scener og begrænse støj imod naboer.

Teorien er der, teknologien kommer
Ideen om at skabe individuelle lydzoner blev allerede introduceret i 2002. I dag er flere aktører inden for bilproduktion og højtalere i gang med at udvikle på teknologien, der stadig ikke er færdigudviklet. Både Hyundai og Harmon har tidligere præsenteret prototyper af produkter med lydzoner, men der er stadig ikke kommet færdige produkter på markedet endnu.

Taewoong håber på at være med til at udvikle teknologien, til et punkt hvor den kan have gavn for samfundet

”Det ville være fedt, at have et færdigt produkt, som det jeg fortalte om tidligere, hvor to forskellige personer kunne se den samme film, men høre den på to forskellige sprog, færdigt inden at jeg er færdig med min ph.d.”, siger Taewoong.