IT-branchen skriger efter arbejdskraft: Især kvinder

Mangel på kvinder i IT-branchen: Ny fuldtidsmedarbejder på Aalborg Universitet skal lokke flere kvinder til.

Foto af: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix

Af Oskar Leo Matthiesen

Kvinderne er svære at få øje på, når man træder ind på IT-uddannelserne. Samtidig er der stor mangel på arbejde i IT-branchen. Hvis der ikke sker store ændringer, vil der i 2030 mangle op imod 19.000 fagligt uddannede ude på arbejdsmarkedet, samtidig med at vi vil få en IT-verden, der kun er farvet af mænd.

Aalborg Universitet har netop nu ansat en fuldtidsmedarbejder, der skal trække flere kvinder ind på IT-uddannelserne. På nuværende tidspunkt svinger antallet af kvindelige studerende på datalogi-uddannelsen i Aalborg nemlig mellem 5-10 procent.

Mangel på kvinder er et samfundsproblem
Ifølge Uffe Kjærulff, der er lektor på Institut for Datalogi på Aalborg Universitet, er der brug for flere kvinder for af udjævne manglen på arbejdskraft. Men det er lige så vigtigt at få udlignet den store ulighed i kønsfordelingen.

Tabet af talent og manglen på diversitet har nemlig også en indflydelse på arbejdet ude i IT-virksomhederne.

”Erfaringer viser, at det er nogle bedre teams, og bedre produkter, der bliver produceret, hvis vi har en mere lige kønsfordeling af projektgrupper. Det kan simpelthen ses ude i virksomhederne,” siger Uffe Kjærulff.

Ny medarbejder skal ændre de unges opfattelse af IT-uddannelserne
Den nye stilling er oprettet for at få vendt de unge kvinders syn på IT-uddannelserne. Ved at lave kampagner og forstærke kommunikationen håber man på at ændre opfattelsen af, at IT kun er for nørder. Og det er ikke kun for de gymnasiestuderende, det er vigtigt at få budskabet ud. Det har de erfaret gennem IT-camps for børn.

”Vi ser, at der mellem de 8-13-årige ikke er den helt store forskel på interessen blandt piger og drenge. Derfor er det vigtigt at få skabt en interesse allerede i folkeskolealderen, så vi forhåbentlig kan ændre opfattelsen på sigt,” siger Uffe Kjærulff.