Vi skal ikke frygte det skæve: Festival om psykisk sygdom er kommet til Aalborg 

Filmfestivalen “Don’t fear the weird” er kommet til Aalborg og vil bruge film og personlige oplæg til at bryde fordomme om psykisk sårbarhed.

Hver femte dansker bliver i løbet af livet ramt af psykisk sygdom, og hver anden familie kommer på et tidspunkt i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem. Derfor er der fortsat behov for at skabe dialogrum. Kilde: “Det Sociale Netværk – Psykisk sårbar”. Foto: Statistfoto af Amalie Haun

Af Amalie Haun

Den københavnske filmfestival “Don’t fear the weird” er kommet til Aalborg og forsøger i disse dage, landet over, at bryde tabuer om psykisk sårbarhed gennem film og foredrag. 

Over 500.000 danskere lider af en psykisk sygdom og ifølge én af festivalens initiativtagere, Caroline Osander, som arbejder i Region Hovedstadens psykiatri Psykinfo, er der stort behov for at sætte fokus på psykisk sårbarhed. For på trods af det store antal mennesker med en psykisk sygdom, er der stadig stor stigmatisering og tabu omkring emnet. 

“Skyld, skam og ensomhed er nogle af de største følgesygdomme, som rammer de psykisk sårbare og deres pårørende, og en medvirkende forklaring er, at vi ikke taler om det. At vi ikke har noget sprog for psykiske lidelser, og det skal denne festival gøre noget ved,” siger Caroline Osander. Hun siger desuden, at hun oplever en stor stigma omkring, at psykisk syge ikke kan have noget almindeligt liv. 

Vi skal normalisere psykisk syge

Festivalen forsøger at bryde psykiske tabuer gennem film, men der bliver også fremført personlige oplæg fra mennesker, som selv har eller har haft psykisk sygdom tæt på livet. Film kan nemlig vise et meget karikeret billede af, hvad psykisk sygdom er, hvilket ikke er hensigten med den nye festival, ifølge initiativtager Caroline Osander. 

“Festivalen fjerner ikke problemet, men den kan være med til at bryde tabuer. For det at se billeder på, at man sagtens kan smøre madpakker og aflevere ungerne i skole, på trods af en psykisk lidelse, kan være med til at gøre psykiske sygdomme mere håndgribelige,” siger Caroline Osander. 

Det er 22-årige Ellen Gundorff enig i. Hun lider selv af angst og bipolar lidelse og oplever, at det kan være svært at tale om. 

“Jeg har mange venner, som ikke kan relatere til det og næsten bliver helt utilpasse af at tale om det,” siger Ellen Gundorff. 

Hun oplever, det skyldes, at samfundet mangler et sprog for det at være psykisk syg og psykisk sygdomme ofte bliver karikeret i blandt andet film og litteratur. Derfor hilser hun intiativer som festivalen “Don’t fear the weird” velkommen. 

“Jeg synes, at det er et fedt initiativ, da det at tale åbent om psykiske lidelser og på den måde handle aktivt, forhåbentligt, kan normalisere psykiske sygdomme, så de bliver lige så accepteret som fysiske,” siger den 22 årige Ellen Gundorff. 

Kunst skaber perspektiv

Medarrangør Rasmus Brendstrup, som er programredaktør for Cinemateket, er rigtig glad for dette initiativ. For ifølge ham kan kunst og film være med til at skabe dialog om emner, der er svære at tale om. 

“Hver femte dansker har været i behandling inden for psykiatrien, og det vidner om, at det ikke bare er en lille gruppe af mennesker det handler om, men faktisk et samfundsanliggende. Derfor skal forståelsen af, hvad psykisk sårbarhed er, ikke blot defineres ud fra en lille gruppe af mennesker, men af en bredere masse. Det kan kunsten hjælpe med at give perspektiv på,” siger Rasmus Brendstrup og nævner, at de har fået god respons fra publikum. 

“Don’t fear the weird” slutter i dag i Nordkraft, Aalborgs kulturhus, hvor tegnefilmen “Inderst inde” vil blive vist. Der vil desuden være fællesspisning og comedy-show.