Region Nordjylland vil løse lægemanglen med dyre regionsklinikker

De seneste ti år er antallet af praktiserende læger i Region Nordjylland faldet med 18 procent, hvilket har tvunget regionen til at starte udbuds- og regionsklinikker. En løsning som PLO kalder dyr og upersonlig.


Af Clara Vestergaard Lausen

Der er ikke nok praktiserende læger, som vælger at starte praksis i region Nordjylland. Derfor har regionen været nødsaget til at starte såkaldte udbuds- og regionsklinikker op, hvor lægerne ofte er ansat i kortere vikariater.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er region Nordjylland hjemsted for 29 ud af landets 56 udbuds- og regionsklinikker. Det betyder, at Region Nordjylland suverænt tager titlen som regionen med flest udbuds- og regionsklinikker. En titel som Anny Winther (V), næstformand i Akut- og praksisudvalget i region Nordjylland, ikke er stolt af.

”Hvis man ser det fra patientens side, er det selvfølgelig ikke særlig trygt ikke at have sin egen faste læge,” siger Anny Winther, næstformand i Akut- og praksisudvalget i region Nordjylland. 

Hun forklarer, at regionen udover at starte udbuds- og regionsklinikker har arbejdet på at få uddannet flere praktiserende læger, som skal dække de knap 43.000 patienter, der lige nu er tilknyttet disse klinikker.

Hos PLO er man ikke tilfredse med regionens løsningsforslag. Ifølge Mireille Lacroix, som er praktiserende læge og medlem af bestyrelsen i PLO Nordjylland, er det fint, at der bliver uddannet flere læger, men det er ikke en løsning, der virker her og nu. Hun mener, at regionen ville komme frem til nogle bedre resultater, hvis de prioriterer deres økonomi anderledes.

“Regionen vil hellere bruge pengene på regionsklinikker end på private praksis. Man vil hellere bruge pengene på midlertidige klinikker end på de permanente. Det er et politisk valg,” siger Mireille Lacroix, bestyrelsesmedlem i PLO Nordjylland.  

Mange borgere i Region Nordjylland har ikke fast praktiserende læge, men må benytte sig af regionsklinikker. Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix

En dyr løsning

Tal fra PLO viser, at de midlertidige klinikker er en dyr fornøjelse. Sidste år brugte regionen 11,6 millioner kroner blot på ekstraudgifter til klinikkerne. Ifølge PLO er den årlige gennemsnitspris per patient nemlig omkring 1000 kroner højere på regionsklinikkerne end i en lægepraksis.

Ifølge Mireille Lacroix kunne man for de penge gøre det en del mere attraktivt for de praktiserende læger at slå sig ned i regionen.

“Lægerne skal jo lokkes med noget. Det koster selvfølgelig lidt at lokke, men det bliver aldrig dyrere end at drive regionsklinikker,” siger Mireille Lacroix, bestyrelsesmedlem i PLO Nordjylland.

I regionen ved man godt, at udbuds- og regionsklinikker koster. Men det har været et nødvendigt værktøj for at sikre alle i regionen lægehjælp, siger Anny Winther (V), næstformand i Akut- og praksisudvalget i region Nordjylland. Ifølge hende er alle løsningsideer på nuværende tidspunkt kærkomne.

”Vi er i hvert fald åbne over for flere gode input, så hvis PLO har nogle rigtig gode forslag, så tager vi imod dem med kyshånd. Det gælder om at vi hjælper hinanden,” siger Anny Winther (V), næstformand i Akut- og praksisudvalget i region Nordjylland.