Vandstanden i Limfjorden står til at stige med en halv meter

Lykkes det ikke at nedbringe Danmarks udledning af CO2, vil store dele af Danmark være under vand inden år 2100: heriblandt Aalborg. Nye tal fra DMI viser, at det kræver en større indsats fra Aalborg Kommunes side, hvis byen skal være rustet til at håndtere et af klimaforandringernes største problematikker.


Af Clara Jermiin Kiersgaard

Aalborg Havn. Fotografi af Clara Kiersgaard Olesen

Indbyggere i Aalborg og Nørresundby risikerer at stå op til våde fødder i fremtiden. Aalborg Kommune står nemlig til at opleve en vandstigning i Limfjorden på omkring en halv meter i løbet af de næste 80 år. Det viser nye tal fra DMI, der med deres Klimaatlas har kortlagt Danmarks forventede klimaudvikling frem til år 2100. Det sker under forudsætningen af, at CO2-udslippet ikke formindskes.

Dette bekymrer Miljø- og Energiudvalget i Aalborg Kommune. Kommune er allerede i gang med en række tiltag, der skal sikre den fremtidige vandstigning. Det skal blandt andet ske ved at bortlede større nedbørsmængder via Aalborgs å-systemer.

”De tiltag vi har i dag, er slet ikke nok, hvis dette scenarie bliver virkelighed. Og selv hvis vandstanden ikke stiger helt så meget, skal vi stadig gøre langt mere,” siger Lasse Frimand Jensen (A), byrådsmedlem og medlem af Miljø- og Energiudvalget.

Højere tal end forventet

De stigende klimaproblemer kommer ikke som et lyn fra en klar himmel, men de høje tal fra DMI kommer alligevel som en overraskelse for rådmand og formand for Miljø- og Energiudvalget, Lasse Puertas Navarro Olsen (Ø).

”Det viser, at vi har en dobbeltopgave. Vi har et ansvar for at nedbringe vores CO2-udslip, og vi er nødt til at lave kystsikring, så vi kan håndtere det, hvis ikke vi når vores mål,” forklarer Lasse Puertas Navarro Olsen (Ø).

Under regeringsforhandlingerne i sommeren 2019 kom de fire partier Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre frem til en aftale om, at Danmarks CO2-udslip skal være reduceret med 70 procent frem mod 2030. Det er derfor stadig ikke til at sige, præcis hvor stor en vandstigning Aalborg reelt set vil udsættes for, men én ting er Lasse Puertas Navarro Olsen (Ø) sikker på:

”Som kommune er vi nødt til at tænke kystsikring ind i vores fremtidige planlægning. Uanset i hvilket aspekt,” siger Lasse Puertas Navarro Olsen (Ø).

Samarbejdet om en løsning

Problemet med kystsikringen er imidlertid ikke blot, at fremtidens vandstigning er usikker. Det skyldes ligeledes, at løsningen på den mest effektive sikringsmetode endnu er ukendt:

”Det er endnu ikke noget, vi kender den eksakte løsning på. Vi samarbejder blandt andet med KIMO om at komme frem til de bedste løsninger,” fortæller Lasse Frimand Jensen yderligere.

KIMO står for Kommunernes Internationale Miljøorganisation og er et samarbejde bestående af 14 lande med interesser i hav- og kystbeskyttelse. Aalborg er en af 13 danske kommuner, der er medlem af organisationen, og Lasse Frimand Jensen har stor lid til, at løsning kan findes via samarbejdet.